Föreläsningar & workshops

Full lista av alla våra föreläsningar och workshops

Föreläsningar & workshops

Läs mer om...

A-F

Alexandra Petersson, nutritionist

Alexandra PeterssonAlexandra Petersson är utbildad nutritionist och har mångårig erfarenhet av kostrådgivning i Stockholm och London. Sedan 2005 ansvarar hon för kostrådgivningen på träningsanläggningen Balance, föreläser näringslära på Yrkesakademin i Uppsala och driver bloggen Alexandras Prat om Mat. Alexandra gör även skribentuppdrag och föreläser inom området kost och hälsa.

 

FÖREDRAG

Ett kostföredrag kan vara ett viktigt steg mot en bättre företagshälsa! Det har syftet att inspirera, motivera och öka medvetenheten kring bra matval - en hälsoinvestering som på sikt leder till sundhet, välmående och bättre arbetsprestation. Föredragen kan med fördel kombineras med en måltid eller mellanmål som serveras under tiden Alexandra pratar.

Nedan följer olika exempel på populära kostföredrag.

 

”Den bästa kosten – vad & hur?”

Det här föredraget tar upp konkreta tips och faktabaserad information kring vad som anses vara den bästa kosten för hälsa och välmående. Alexandra pratar om betydelsen av individanpassad kosthållning och varför ”en viss diet inte passar alla”. Hur ska man äta för att gå ner i vikt, få mer ork, få bättre träningsresultat, stärka immunförsvaret och generellt må bättre? Under föredraget finns det utrymme för frågor och debatt och kan givetvis anpassas enligt önskemål och/eller målgrupp.

 

”Myter & Sanningar om mat”

Det här föredraget tar upp de senaste skrönorna inom kostråd och dieter. Är tillsatser i maten livsfarliga? Blir man verkligen fet av frukt? Ska man äta äggulan? Alexandra blandar allvar och humor och berättar på ett lättbegripligt men vetenskapligt sätt om dagens kostbudskap, samt rätar ut frågetecken kring vad som anses vara den bästa kosten för hälsa och välmående.

 

”Matkemi – för hälsa och välmående”

Våra relationer med människor handlar ofta om personkemi. På samma sätt kan man prata om matens inverkan på vårt välbefinnande! Alexandra tar upp ett nytt begrepp, nämligen matkemi. Viss mat gör att du blir pigg och glad medan annan typ av mat gör att du blir trött och däst. Det betyder inte att du alltid måste välja nyttig mat men du har mycket att vinna på att förhålla dig på ett sunt sätt till dessa två. Alexandra håller ett intressant föredrag om hur kosten påverkar oss och hur du hittar glädjen till att få ihop bra matkemi.

 

”Bra mat med GI-tänk”

Lär dig hur du ska komponera dina måltider rätt för hälsa & välmående! Det här är ett inspirerande föredrag som tar upp begreppet GIykemiskt Index. Är det bara en modefluga eller fungerar det i praktiken? Bör man undvika kolhydrater om man vill gå ner i vikt? Alexandra rätar ut frågetecken och pratar om betydelsen av att välja rätt typ av mat och hur det påverkar vår hälsa. Hon ger sina bästa kostråd för ett sundare liv och en bättre hälsa – något hon kallar för health investment!

 

Frukosten - dagens viktigaste måltid!?

Många av oss äter samma frukost varje dag. Vissa av oss äter ingenting alls eller dricker bara en kaffe. Och ändå sägs det att frukosten är dagens viktigaste måltid! Alexandra berättar varför frukosten är så viktig och vad som bör ingå i den. Hon ger tips på hur man kickstartar dagen för optimal energi och skärpa. Kanske kombinera med att beställa frukost som ni äter tillsammans under föredraget?

 

”Toppa formen”

Viktminskning med rätt kost – enklare än du tror! Dietmetoderna är många och inte alltid hälsosamma. Misslyckade bantningsförsök är slitsamt för både kropp och själ. Lär dig ett sunt förhållningssätt till mat utan pekpinnar och extrema åtgärder. Alexandra lär dig vad och hur du ska äta för att gå ner i vikt genom ett hälsosamt och hållbart förhållningssätt till kost och träning.

 

”Hjärnmat – hur äter vi bäst för mental hälsa & fokus”

Blir man smart av fisk? Kan kaffe och blåbär öka skärpa och koncentration? Kan rätt mat göra dig kvicktänkt? Det här föredraget gör en djupdykning i temat kostens inverkan på hjärnan! Alexandra tar upp spännande fakta och tips på hur livsmedel och matkombinationer påverkar hjärnans prestationsförmåga och vårt humör.

Ashtanga Vinyasa - Yoga

Ashtanga Vinyasa - Yoga

En intensiv och utmanande form av yoga med sina rötter i Mysore, södra Indien.

I ett kraftfullt flöde synkroniseras andning och rörelse steg för steg.

Det är en fysisk utmaning där man utvecklar styrka, balans, kontroll, uthållighet, flexibilitet och harmoni.

Yoga är en livsfilosofi som också ger möjlighet att frambringa en strålande och vital kropp och själ. Om man praktiserar Ashtanga Yoga i dess rätta ordningsföljd kommer utövaren gradvis att återupptäcka hans eller hennes fulla potential på alla plan: det fysiska, psykologiska och andliga.

Genom att träna korrekt andning, kroppsställningar och fokuserings- punkter kan vi lära oss att kontrollera sinnena och få en djupare förståelse av oss själva.

Använd bekväma kläder och var barfota. Ta av smycken. Ät helst inte något stort mål mat närmare än 2-3 timmar före yogapasset . Drick inte vatten under yogapasset, vätskan stör den renings- process som pågår i de inre organen.

Avancerad kost och träningslära

En föreläsning på en mer avancerad nivå där man tittar på energibehovet som är direkt relaterat till energiförbrukning. Under föreläsningen lär man sig att räkna ut BMR samt energibehovet vilket är relaterat till intensiteten, frekvensen, durationen och effektiviteten i vår träning. Det blir samtidigt en genomgång om vad man bör äta före, under och efter träningen för att optimera sina resultat. 

Den andra delen av föreläsningen behandlar konditionsträning. En snabb genomgång om vad som påverkar vår uthållighet samt planering och upplägg av konditionsträningen.

Behåll kraften! Stressvaccin inifrån och ut

carl lindeborgHur hittar vi harmoni och fokus i en värld som går på snabbspolning? Hur undviker vi att läcka vår kraft och därmed må och prestera bättre?

 

Under denna föreläsning lär vi oss mer om stressprocessen för att kunna vända den till vår fördel. Med glimten i ögat guidas vi genom tankefällor, emotionell kidnappning och en kropp som alltför ofta laddar för ett 100-meterslopp.

Vi fokuserar sedan på lösningarna inom oss. Vi lyfter vår medvetenhet och börjar förutse tankefällorna. Vi lär oss sedan att skapa och behålla tillstånd av kraft, fokus och harmoni allt oftare, även i krävande situationer.

Vi sätter bokstavligt talat hjärnan i träningsläger och lär oss bemästra verktyg som positiv inramning, acceptera & optimera och tillståndsväxling. Föreläsningen ger på ett inspirerande sätt tips och verktyg som är utvecklade för att ge positiv förändring från dag ett.

Tid: Föreläsning 60–120 minuter, eller workshop (halvdag eller heldag)

Carl leder detta tema i vissa av ledarprogrammen hos IFL Executive Education, då i en interaktiv halvdagsworkshop, bland annat för Sony Ericsson.

 

Om Carl Lindeborg

Carl är en populär inspiratör och föreläsare inom hälsa, personlig utveckling och ledarskap. Han brinner för att hitta nya vägar till positiv förändring och göra det enklare för människor att må och prestera fantastiskt bra. Carl föreläser flitigt för bland annat företagsgrupper, chefer och hälsoinspiratörer. Han har även gästföreläst vid Harvard Business School.

Carl är författare till "Ditt briljanta jag - guidebok i personligt ledarskap", medförfattare till Stora Hälsoboken och programledare på ZenTV. Han har även varit expertskribent för Affärsvärlden med ett 25-tal artiklar kring hälsa och personligt ledarskap. Under hösten 2009 är han aktuell med coaching CDn "Din möjlighet NU!"

Carl är civilekonom och tidigare managementkonsult. Han har studerat för ledande lärare världen över och är bland annat licensierad Personlig Tränare, NLP Master Practitioner, och certifierad i Group Leadership. Dessutom har Carl läst stresshantering vid Karolinska Institutet och studerat meditations- och avslappningstekniker.

I sina föreläsningar strävar Carl efter att på ett inspirerande sätt möjliggöra långsiktig, positiv förändring. Han föreläser både på svenska och engelska.

Läs mer om Carl Lindeborg

Bra mat i vardagsstressen med GI

Föreläsning i snabba puckar när det gäller GI-metoden och hur man kan äta sunt och ekonomiskt mitt i vardagsstressen.

En föreläsning där vi går igenom varför vi bör äta mat med lågt GI, vad är GI egentligen och hur vi kan äta sunt och ekonomiskt i vardagsstressen. Genomgång av matkorg, shoppingtips och lite recept.

Föreläsare: Nathalie Westlund - kock med lång erfarenhet och expert inom GI-metoden.

Brüggers avslappning

Lär dig slappna av på jobbet!

Här instruerar vi dig i hur du själv kan lära dig att slappna av på arbetet eller i din vardag. Det handlar om korta pauser på 30 sekunder som är enkla att integrera under din arbetsdag eller i livet.

Coaching i stresshantering med målfokusering

Workshop i grupp

Förslag på upplägg av workshop med inriktning på kunskap om stress och stressbeteenden och hur vi själva kan påverka vår stresshantering.
Gruppstorlek: 6-10 personer.

Målgrupp

Workshopen vänder sig till både ledare och medarbetare som vill komma till insikt om stress och stressbeteende och eventuellt själva känner av stress, press och oro i vardagslivet. Gruppens sammansättning diskuteras före start.

Antal träffar

4 träffar à 1,5-2 timmar under 3-4 månader. Vi rekommenderar också en uppföljningsträff efter ca 2 månader. Missar man en träff uppdateras man via mail och/eller telefonkontakt. Det är dock viktigt att deltagarna ges möjlighet att prioritera detta arbete när de gått in i det.

Upplägg & syfte

Kunskap om stressens mekanismer och hur dom påverkar människan. Mental träning; återhämtning - tankepåverkan - självbildstärkande träning - målbildsprocesser. Fakta och övningar, hemuppgifter och uppföljning. Syftet med workshopen är att deltagarna ska förstå sin stress och prova på olika metoder för att påverka sig själv och stärka sin intuition så att stressen ger mer energi än vad den tar.
Kostnad: 2.800:-/person (+moms) för 4 träffar, uppföljningsträff: 600:-/person.

 

Kort kursbeskrivning

"Bygg upp ditt stressförtroende och minska riskerna för negativ påverkan"

Rädsla för stress ökar risken för dess negativa effekter. I Jagstyrkas och Nianas workshop får deltagarna insikt i stressens psykologiska och fysiologiska mekanismer. Med den kunskapen som bas skapar vi individuella verktyg, baserade på mentala träningsprinciper, att använda i den ofta komplexa vardagen. Med insikt och träning kan vi påverka vår kropp och hjärna att arbeta med avspänd effektivitet utan energiläckage, även i pressade situationer.

Anneli Ekström, diplomerad stresscoach, beteendevetare och mental tränare, banar väg och öppnar upp för återhämtningens viktiga och positiva effekter. Dessutom guidning i tekniker för tankepåverkan, självbildsstärkande träning och målbildsprocesser. Arbete i grupp skapar dynamik och leder ofta till bra, delade, erfarenheter och förståelse för andra individers upplevelse, vilket förbättrar kommunikationen. Övningarna mellan träffarna hjälper individen att komma igång. 87%* av deltagarna upplever ökad "vardagsork"...
* Baserat på utvärdering av tidigare deltagare.

 

Jagstyrka

Fysisk & mental träning & utveckling, verkar för att sprida kunskap om och insikt i våra fysiska och mentala processer i förhållande till stress. Anneli Ekström håller föreläsningar och coachar enskilt och i grupp för hjälp till självhjälp och personlig utveckling. Anneli är beteendevetare med specialinriktning på mentala processer i stressbeteende och självkänsla. Hon är diplomerad stresscoach (av fil. dr Uneståhl, vid Sveriges Ledarhögskola), licensierad pilatesinstruktör, personlig tränare (Yvonne Lin - Ylab) och taktil massör (Taktipro).

Den livsviktiga rörelsen

Den livsviktiga rörelsen

Vår livsstil har kraftigt förändrats de senaste 30-40 åren med

ökad livsstilsrelaterad ohälsa som följd.

Trots att schemalagd aktivitet har ökat så rör vi oss ändå betydligt mindre än förr. Det finns en stor potential i att öka den fysiska aktiviteten för den enskilde, men också för företaget. Förutom förbättrad hälsa kan vi erhålla minskad stresskänslighet, bättre stämningsläge, sömn och ökad produktivitet.

Förbättrad livsstil är den enskilt viktigaste arbetsmiljöåtgärden idag.

Mats Börjesson är docent vid Sahlgrenska Akademin och hjärtspecialist på Östra Sjukhuset. Han arbetar dessutom med idrottsmedicin på elitnivå nationellt och internationellt, bl a som lagläkare i GAIS och för Svenska Fotbollförbundet.

Mats är engagerad i folkhälsa regionalt och nationellt med Fysisk aktivitet på recept med SKL , med Socialstyrelsens prioriteringsarbete och med folkhälsoprojektet "LIvsstil i Väst" tillsammans med Västra Götalandsregionen och Volvo.

Din möjlighet NU! Från tanke till verklighet

carl lindeborg– Om hälsa, motivation och framgångsrik förändring

Föreläsningen skräddarsys efter målgrupp och sammanhang, och kan exempelvis inriktas på hälsa, idrott, beteendeförändring, professionella projekt eller karriärmål.

Vilka är dina viktigaste mål just nu? Hur hittar du motivation och de inre resurserna för att nå hela vägen fram? Och hur kan du sikta framåt men ändå vara fokuserad och närvarande i ögonblicket just nu? Genom att ta ut riktningen, skapa utrymme, obegränsa mentalt och coacha långsiktigt blir det både lättare och roligare att närma dig dina mål.

I denna interaktiva föreläsning tar du del av en enkel men kraftfull process mot positiv förändring, som fungerar lika bra på arbetet som privat. Du tar hjälp av drömmaren, realisten och utvärderaren inom dig och använder dig själv som case-exempel.

Humor och inspiration blandas med smarta verktyg och egna insikter som hjälper dig att lyfta motivationen, ta vara på din möjlighet och bli en stark fullföljare.

Tid: 60–120 min

Carl har bland annat gästföreläst vid Harvard Business School på temat motivation.

I september 2008 lanseras den guidade coaching-CDn "Din möjlighet NU!". Den innehåller en rad effektiva övningar för mental träning, och är ett bra komplement till denna föreläsning.

 

Om Carl Lindeborg

Carl är en populär inspiratör och föreläsare inom hälsa, personlig utveckling och ledarskap. Han brinner för att hitta nya vägar till positiv förändring och göra det enklare för människor att må och prestera fantastiskt bra. Carl föreläser flitigt för bland annat företagsgrupper, chefer och hälsoinspiratörer. Han har även gästföreläst vid Harvard Business School.

Carl är författare till "Ditt briljanta jag - guidebok i personligt ledarskap", medförfattare till Stora Hälsoboken och programledare på ZenTV. Han har även varit expertskribent för Affärsvärlden med ett 25-tal artiklar kring hälsa och personligt ledarskap. Under hösten 2009 är han aktuell med coaching CDn "Din möjlighet NU!"

Carl är civilekonom och tidigare managementkonsult. Han har studerat för ledande lärare världen över och är bland annat licensierad Personlig Tränare, NLP Master Practitioner, och certifierad i Group Leadership. Dessutom har Carl läst stresshantering vid Karolinska Institutet och studerat meditations- och avslappningstekniker.

I sina föreläsningar strävar Carl att på ett inspirerande sätt möjliggöra långsiktig positiv förändring. Han föreläser både på svenska och engelska.

Läs mer om Carl Lindeborg

Din exekutiva hjärna!

Hjärnkunskap för beslutsfattare!

Modern hjärnforskning har funnit mycket som du som ledare kan ha stor nytta av att förstå. Det är ju i hjärnan allting sker. Där börjar stress och utbrändhet. Liksom problemlösande, planering och kreativitet.

Hur går det egentligen till när din hjärna fattar beslut? Hur kan du hjälpa den att bli effektivare?

Vad kan störa hjärnan och försvåra beslutsfattande, problemlösning och kreativitet? Inte alltid det vi tror.

Hjärnans beslutsprocesser är ytterst komplexa skeenden. Det mesta sker i den omedvetna hjärnan. De flesta störningar sker innan du vet om dem.

Ge din hjärna utrymme att vara exekutiv! Så att du får:

  • Hjärneffektiv arbetsdag.
  • Hjärneffektiva beslut.
  • Hjärneffektiva möten.

Föreläsning, 2 timmar. Kan också skräddarsys efter kundens behov.

Distans & Balans med Johan Oldenmark

Distans & Balans med Johan Oldenmark

Johan Oldenmark

Som också gjort sig känd som Plexus i Gladiatorerna, är en riktig livsnjutare och kan konsten att plocka fram det enkla här i livet. Allt han gör, gör han med glädjen, leken och kärleken i fokus.

 

Distans & Balans

Exempel på föreläsning, 1-2 tim:

  • Det enkla har blivit det svåra.
  • Vart tog leken och kärleken vägen?
  • Yta och attityd - vad är det?!
  • Konsten att våga vara sig själv.
  • Mat - en av livets stora njutningar?!
  • Träning - upplägg, mental träning m.m
  • Droger

 

Johan kan bokas till t.ex:

  • Kick Off’s
  • Konferenser
  • Föreläsningar
  • Workshops
  • Seminarier
  • Event
  • Jippon av alla de slag!

 

"Slåss inte mot mörkret utan för in ljuset!" (Ett av Johans livsmotton)

Läs mer på www.oldenmark.se

Energi, stress och hormoner

En föreläsning om könshormoner

Den här föreläsningen handlar om vårt välbefinnande och hur hormonerna styr sådant som glädje, lust, vilja, minne, kraft men också ilska, depp och trötthet. De påverkar din figur, din matsmältning och ditt immunförsvar. Vi går igenom både manligt och kvinnligt. Hormonerna är med i alla livets viktiga skeden.

Föreläsningen ges av Johanna Falk. Johanna arbetar sedan tolv år tillbaka som lärare på Nordiska Närings- och Fytoterapiskolan och föreläser där för dem om sambandet mellan mental hälsa och näring. Sedan fem år tillbaka driver Johanna Odenplans Integrerade Hälsoklinik tillsammans med en kollega och hon håller även regelbundet föreläsningar för såväl privatpersoner som företag. Johanna är Certifierad Näringsterapeut enl. NMTF, Beteendevetare, Stockholms Universitet, Medicinutbildning 80p, BMC, Uppsala Universitet.

Effektiv utan stress

Effektiv utan stress

Hur du blir koncentrerad och effektiv!

med hjärnan på spåretVill du att TVÅ TIMMAR av en vanlig arbetsdag går till ingenting - det vill säga till att hantera störningar och växlingar mellan uppgifter och komma tillbaka till det du höll på att göra?

Ny forskning i kombination med kunskaper om kroppen (ergonomi) och hjärnan (hjärnergonomi) hjälper oss att förstå ur vi ska planera och genomföra arbetsdagen på ett mycket effektivare sätt. Simultankapacitet? Göra flera saker på en gång? Nej, forskningen har visat att du växlar.

Och då blir du faktiskt lite dummare! Det gäller alla typer av uppgifter, från de enklaste till de mest avancerade. Växlingar kostar alltid.

Hantera störningar

Vad är det egentligen som stör din hjärna?

”Jag låter mig inte störas”. Självbedrägeri - du är störd innan du vet det.

Det mesta som din hjärna sysslar med sker omedvetet.

Ge din omedvetna hjärna utrymme att göra sitt jobb!

Vi har ett upplägg på tre timmar med kunskap och förslag på åtgärder, men kan också skräddarsy tid och upplägg efter kundens behov.

Föreläsare Anncharlotte Söderström och Gunilla Ladberg.

Energikällorna

Genom mental träning och små enkla förändringar i vardagsmönstret kan man lätta på stressnivåerna en aning. Vi ger energi åt våra kollegor, familjer, vänner mm hela dagarna. Märker vi om den håller på att ta slut och hur fyller vi på depåerna? Föreläsningen varvas med praktiska övningar.

Fredrik Paulúns föreläsningar

Fredrik Paulúns föreläsningar

Isodieten

Den nya viktminskningsmetoden som bygger på en balans mellan näringsämnena. Fredrik beskriver hur den fungerar och varför den är så bra. Åhörarna får veta varför den bränner fett och mättar bättre än andra metoder samtidigt som den är säker och hälsosam.

 

Fett på gott och ont

En föreläsning om ett av de mest missförstådda ämnena. Fett är nyttigt i rätt mängd och rätt form. Lär dig vilket fett som är bäst, och vilket du bör undvika.

 

Paulúnmetoden för hälsa

En grundläggande och underhållande föreläsning om de viktigaste punkterna för att äta nyttigt, t ex blodsockerbalans, fetter och antioxidanter. Detta är Fredriks mest populära föreläsning.

 

Paulúns stenålderskost - framtid eller fluga?

Lär dig mer om den kost som människan egentligen är gjord för att äta. Är den "nya" maten som mjölk, spannmål, baljväxter, socker etc farlig eller finns det plats för den i kosten?

 

Blodsockerblues

En föreläsning om glykemiskt index. Må bra både efter maten och om 20 år!

 

Mat för prestation

En föreläsning om hur man ska äta för att orka träna. Det spelar ingen roll om du är nybörjare, motionär eller proffs. Alla orkar bättre när de äter rätt. Fredrik förklarar hur näringen fungerar i kroppen och hur man ska äta före resp efter träningen.

Friskvård ur ett helhetsperspektiv – hälsopromotion

Fysisk aktivitet - Rätt kost - Inre balans - Social förmåga

  • Stresshantering: analys och positiva, aktiva val som minskar individens upplevda negativa stress.
  • Hälsofrämjande Ledarskap: en ledarskapsmodell som leder till ökad "teamkänsla" och samhörighet för arbetsgruppen.
  • Systematisk arbetsglädje: chefen och arbetsgruppens möjligheter att öka medarbetarnas frisknärvaro och minska sjukfrånvaron.
  • Positivt Medarbetarskap: medarbetarens möjligheter till att skapa en hälsofrämjande psykosocial arbetsmiljö.
  • Mental träning: en modell från idrottens mentala träning som är anpassad för vardagslivet och utvecklar individens hela mentala förmåga/styrka målrelaterat.

 

Föreläsningen hålls av Yngve Borgström

Yngve Borgström är friskvårdskonsulent/hälsopromotor och arbetsmiljöhandläggare vid Sveriges riksdag. Sedan tidigare är han fallskärmsjägare, FN-soldat, officer och ledarskapslärare och han är även utbildad lärare idrott och hälsa vid GIH i Stockholm. Yngve har också en elittränarutbildning avseende medel och långdistanslöpning/Svenska friidrottsförbundet.

Yngve har en 25-årig erfarenhet av friskvård, fysisk träning, mental träning, stresshantering samt ledarskap/gruppdynamiska processer.

Yngve ger pedagogiska inspirationsföreläsningar och/eller upplevelsebaserade utbildningar som grundar sig på erfarenhet och aktuell forskning.
Inspirationsföreläsningarna kan genomföras utan audiovisuella hjälpmedel.

Yngves föreläsningar och utbildningar har som mål att ge inspiration, kunskap och förståelse samt visa på "verktyg" och " modeller" som är direkt användbara för att ge individen, gruppen och organisationen möjligheter till positiv utveckling.

Alla förläsningar/utbildningar skräddarsys efter kundens specifika behov.

 

Yngve har en stor erfarenhet av mental attitydpåverkan och poängterar:

Vi är vad vi tänker och allt det vi är, har börjat med en tanke.
Med våra tankar gör vi världen:

  • Inse att enbart Du kan förändra dina egna tankar.
  • Inse att dina tankar direkt påverkar ditt sätt att vara.
  • Inse att ditt sätt att vara påverkar andra människors tankar

Så därför, vårda dina tankar.

Friskvårdsevent

Event med hälsa, mat och motion i fokus

Vecko- eller dagsaktiviteter som vänder sig till företag som vill veta mer om vad ett aktivt friskvårdsarbete kan innebära. Eventet pågår under en hel vecka alternativt under en heldag/halvdag - inkl. anpassad lunch. Tillsammans sätter vi ihop ett föreläsningspaket som passar er och storleken på eventet.

Kursens innehåll:

  • Föreläsningar.
  • Workshop.
  • Mätning av BMI.
  • Massage.

Funktionell träning

Funktionell träning

2008 års träningstrend är funktionell träning

enligt bland andra Dagens Industri. Vad är egentligen funktionell träning och varför är det så bra? Räcker inte maskinträning till och hur ska jag då göra? Lyssna till en inspirerande föreläsning av Katarina, som aktivt arbetar med och utvecklar den funktionella träningen och dess livsstil.

Att promenera är det mest naturliga sättet att motionera som i princip alla kan utföra. Lär dig mer om hur du kommer igång, hur du kan variera dina promenader och vilka resultat du kan förvänta dig.

 

Katarina Woxnerud

Katarina är en ledande träningsprofil med över 20 års erfarenhet som föreläsare och tränare. Hon har ett djup och en bredd i sin kunskap som är unik - kunskap som hon förmedlar lättsamt och underhållande. Katarina är leg. naprapat och arbetar idag även som författare och frilansskribent - hon är bland annat tidningen MåBras och tidningen Gravids personliga tränare sedan flera år och har tidigare utnämnts till Årets Naprapat. Katarina har gett ut tretton böcker och ett flertal häften inom motion och hälsa. Hon förekommer som expert i radio och på teve inom området motion och hjälper företag och myndigheter att utveckla friskvården och motionsavdelningen. Sedan 2006 samarbetar hon med Silva i Exercise-4-life projektet där hon agerar expert och skriver material. Katarina utbildar även inom anatomi och fysiologi för TheAcademy, utvecklar utbildningar och föreläser vid event.

Katarinas fokusområden är funktionell träning för att nå de resultat som du önskar, funktionell livsstil och motivation. "Varje steg i rätt riktning räknas" är hennes filosofi.

Förebygg ohälsa genom bättre sömn!

Denna föreläsning belyser sömnens betydelse för vår hälsa. Vi människor har med tiden förändrat våra levnadsvanor och detta påverkar vår hälsa. Man pratar i dag mycket om stress och dess skadliga effekter på oss. Vi vet i dag hur viktig sömn och återhämtning är för vår hälsa och vad vi själva kan göra för att motverka problem med sömnen.

Innehåll:

  • Hur mycket sömn behöver människan.
  • Hur påverkar livsstilen vår sömn?
  • Sömnproblem och åtgärder.
  • Effekter av sömn, vila, powernap och avspänning.
  • Vad vi kan göra själva för att få en god sömn och återhämtning.

G-K

Gå ner i vikt med promenader|closed

Gå ner i vikt med promenader|closed

Håll dig ung, fräsch och pigg genom rätt balans på könshormonerna.

Att promenera är det mest naturliga sättet att motionera som i princip alla kan utföra. Lär dig mer om hur du kommer igång, hur du kan variera dina promenader och vilka resultat du kan förvänta dig.

Katarina Woxnerud

Katarina är en ledande träningsprofil med över 20 års erfarenhet som föreläsare och tränare. Hon har ett djup och en bredd i sin kunskap som är unik - kunskap som hon förmedlar lättsamt och underhållande. Katarina är leg. naprapat och arbetar idag även som författare och frilansskribent - hon är bland annat tidningen MåBras och tidningen Gravids personliga tränare sedan flera år, och har tidigare utnämnts till Årets Naprapat.

Katarina har gett ut tretton böcker och ett flertal häften inom motion och hälsa. Hon förekommer som expert i radio och på teve inom området motion och hjälper företag och myndigheter att utveckla friskvården och motionsavdelningen. Sedan 2006 samarbetar hon med Silva i Exercise-4-life projektet där hon agerar expert och skriver material. Katarina utbildar även inom anatomi och fysiologi för TheAcademy, utvecklar utbildningar och föreläser vid event.

 

Katarinas fokusområden är funktionell träning för att nå de resultat som du önskar, funktionell livsstil och motivation. "Varje steg i rätt riktning räknas" är hennes filosofi.

Hur kan framtidens ledare och medarbetare utvecklas?

Vad kännetecknar framtidens ledare och medarbetare?

  • Perspektiv och överblick. Vad händer runt omkring oss och vilka effekter får det?
  • Hur skapas förutsättningar för välmående medarbetare som fattar kloka beslut? 

Föreläsningen kan i stor utsträckning påverkas av beställarens önskemål om till exempel mål, syfte och föreläsningens längd (1-4 h). Föreläsningen kan även genomföras på engelska. 

En inspirerande och tankeväckande föreläsning som utvecklar människor, grupper och organisationer.

Mats Andersson arbetar som coach, utbildare och föreläsare. Han har arbetat fem år i resebranschen och sju år i konsultbranschen där han bland annat arbetat med kommunikation, ledarskap och säljträning. Han har dessutom tillbringat mer än två år på resande fot som vagabond. Hans teoretiska bakgrund består av Marknadsekonomutbildningen vid IHM samt Personalchefsutbildningen vid Företagsekonomiska Institutet.

Kuriosa: Mats är skid-, snowboard- och telemarksinstruktör samt fortfarande en lovande bandyspelare i Enebybergs division-2-lag.

Hälsa som affärsstrategi

Kursen vänder sig till chefer som vill hjälpa sig själva och sina medarbetare till ökad effektivitet. Vi lär deltagarna att se sambanden mellan medarbetarhälsa och företagets prestation. Vi hjälper till att lyfta fram medarbetarhälsan som ett strategiskt konkurrensmedel.

Föreläsarna är experter inom sitt respektive område, från företagshälsovården, högskolor eller näringslivet och våra egna personliga tränare och kostrådgivare.

Kurstid: 8 – 12 tillfällen x 60 minuter, anpassat efter gruppens förutsättningar.
För bästa resultat bör full närvaro och deltagande i rekommenderade aktiviteter eftersträvas.


Kursens innehåll:

  • Vår arbetsmiljö
  • Friskvårdsekonomi
  • Stressreaktioner
  • Kost och Hälsa
  • TräningsläraCoaching
  • Aktiviteter under kursen

Konditionstest, kroppssammansättning / BMI och hälsoenkät
Cirkelträning i gym med PT (Personlig tränare)

Hälsoekonomi

Hälsoekonomi

Stefan Lundström

...är civilekonom, hälsoekonom, och universitetsadjunkt i ekonomi. Han arbetar sedan 13 år som lärare i hälsoekonomi vid Mälardalens högskola.

Tillhör MINT-gruppen sedan 2003 och är forskargruppens expert på personalekonomiska kalkyler.

Han har sedan 1993 en konsultverksamhet som främst sysslar med styrning av hälsoprojekt och utvärderingar av hälsoarbetet på större företag.

Soffpotatis i XXL format fram till 2003. Springer numera på fritiden, gärna längre sträckor, minst en mil, ibland marathon, är aktiv i Team Stockholm Marathon!

Johanna Sjöberg Elitsimmaren

Johanna Sjöberg Elitsimmaren
  • Elitsimmare under 12 år (1994-2006)
  • Deltagit på 3 OS, 11 VM och 15 EM
  • OS-brons i Sydney år 2000 samt ett flertal EM- och VM-medaljer
  • Årets idrottskvinna 1999
  • Utbildad hälsopedagog, Gymnastik- och Idrottshögskolan, 180 hp
  • Diplomerad kostrådgivare
  • Diplomerad massör
  • Föreläser inom hälsa, kost och idrott.
  • Erfarenheter som hälsocoach, leda träningspass inom styrketräning och simning samt individuell kostrådgivning.
  • Framgång och hälsa

Innehåll:


Beskrivning av vad livet som elitsimmare innebär bl a träning, planering, målsättning, krav, resor och upplevelser.

Vad som är viktigt att tänka på när det gäller hälsa i vardagen med hjälp av fysisk aktivitet, kost och återhämtning.

Vikten av balans i tillvaron genom rätt inställning, målsättning, planering, stresshantering och att ha roligt.

Mina framgångsfaktorer som elitsimmare, hur jag har nytta av dem idag samt praktiska tips för alla.

Jag vill inspirera till en positiv inställning i livet, visa på fördelarna med att tro på sig själv samt vikten av att prioritera sig själv genom en hälsosam livsstil.

Kom igång med din träning

Kom igång med din träning

Svårt att komma igång med din träning?

Har du svårt att planera dina pass och vad de ska innehålla? Eller kanske bara motivationen tryter eller du har svårt att få tid med din träning? Då är detta föreläsningen för dig.

Pernilla Ohlsson kommer att gå igenom hur man kommer igång med sin träning efter ett uppehåll alternativt om man tappat motivationen. Hon går igenom begrepp som motivation, träningsupplägg och pratar även om en beteendeförändring för att komma igång med sin motivation för motion.

Kom igång med din träning
Svårt att komma igång med din träning?
Har du svårt att planera dina pass och vad de ska innehålla? Eller kanske bara motivationen tryter eller du har svårt att få tid med din träning? Då är detta föreläsningen för dig.

Pernilla Ohlsson kommer att gå igenom hur man kommer igång med sin träning efter ett uppehåll alternativt om man tappat motivationen. Hon går igenom begrepp som motivation, träningsupplägg och pratar även om en beteendeförändring för att komma igång med sin motivation för motion.

Pernillas bakgrund

Pernilla Ohlsson har varit aktiv inom fitnessbranschen i 14 år. Hon har jobbat som personlig tränare i England i 8 år och speciliserat sig på motivation och beteendeförändringar. Pernilla har haft 100-tals klienter och har bred erfarenhet av hur man bör träna samt hitta rätt motivation. Pernilla har även föreläst för både företag och utbildningsorganisationer i England, USA och nu även i Sverige. År 2005 flyttade Pernilla tillbaka till Sverige och jobbar som heltidsanställd på Personal Training School där hon föreläser samt utvecklar nya utbildningar. Pernilla är även utbildningsansvarig för Trainers Academy och styrelsemedlem i EHFA (European Health & Fitness Association).

Kom ned i varv

En föreläsning om hur kroppen kan koppla av på arbetsplatsen, i hemmet, på resan mm. Genom rätt andningsteknik kan man komma ned i varv i stort sett när som helst. Avslutas med en enkel avslappningsövning.

Kommunikation är hälsa

Kommunikation är hälsa

Konflikthantering, en väg till bättre hälsa!

Om konsten att nå fram med tydliga budskap. Kursledare Vivian Rössner Wejk.

Vivian har i botten en akademisk lärarutbildning, men har förlagt det mesta av sin pedagogiska gärning till näringslivet - under många år som film- och videoproducent, sedan som företagsutbildare och som VD för Informera inom Grey-koncernen.

Idag kan hennes verksamhet beskrivas som "kommunikationsprogram för företag och organisationer i förändring", d.v.s. företag
eller organisationer, där stora krav ställs på personalen i samband med exempelvis omorganisationer, förändrat ledarskap eller fusionering.

Vivian är sedan många år engagerad hos såväl Pfizer som AstraZeneca med utbildning i ämnet mångfald och team building. Särskilt uppmärksammad blev hon när hon år 1999-2000 utbildade Stockholms då 320 trafikvakter i bemötande av trafikanter. Nyligen har hon inlett ett samarbete med Uppsalapolisen i kommunikation och bemötande.

Kosten och kroppen

Grunderna för hur man kan reducera/behålla vikten och välbehaget. Lite kort om vad vår mat består av och hur den påverkar oss. Vad kan jag plocka bort/lägga till i min vardagskost? Avslutas med ca10 min fysisk aktivitet med musik.

L-R

Lean@Home

Lean@HomeFrån frustration till flow med lean@home

 Eva Jarlsdotter berättar inspirerande om hur du skapar flyt i vardagen istället för att fly den. Om hur ditt liv kan bli mer hållbart, harmoniskt och hälsosamt och hur du kan gå från frustration till flow.         
I en kaosartad vardag började Eva Jarlsdotter och hennes familj som en ren överlevnadsinstinkt införa den japanska produktionsfilosofin LEAN i vardagen. Först var det omedvetet, men när de såg mönstret, likt trådar i en väv som växte fram, började de arbeta systematiskt med filosofin och verktygen. Redan efter mindre än ett år märktes häpnadsväckande resultat. Hösten 2013 gavs hennes bok  ’Från Frustration till Flow med lean@home’ ut som därefter har toppat försäljningslistor och som också har översatts till engelska. En grundpelare i LEAN är tanken om flöden, alltså det som utspelas från det att ett behov uppstår tills det är tillgodosett. Du kan metaforiskt se ett flöde som en tråd med en början och ett slut. Om du funderar över alla flöden i din vardag så kan du se hemmet torna upp som en gigantisk behovsfabrik – hungriga magar som behöver mättas, småbarnsföräldrars desperata behov av en hel natts sömn, kläder som behöver tvättas, förtvinade muskler som behöver träning, förtvivlade barn som behöver tröst, räkningar som behöver betalas. Listan kan göras oändligt lång. Många flöden är trassliga och tidsödande och du kan frigöra tid, pengar och energi genom att arbeta med flöden på rätt sätt.
Det är i våra nära relationer som vi utvecklas som människor, men det är också där som vi löper störst risk att gå i stå, stelna i bestämda roller eller ge upp det som vi egentligen ville med livet. LEAN hjälper oss till en vardag med värde.

Ett axplock ur föreläsningen:

-    Flödar energin i ditt hem och ditt liv? Om du jobbar med flöden på ett klokt sätt så går du från frustration till flyt och till och med att då och då uppnå känslan av flow. Det blir som en belöning och bekräftelse och du vill uppleva det igen och igen.
-    Genom att arbeta med ständiga förbättringar, Kaizen, kan du ta tag i de flöden som är viktigast för dig. Med Kaizen ser man problem inte enbart som något negativt, utan som en möjlighet i förklädnad.  Man blir mindre dömande och mer accepterande, mindre stressad och mer inspirerad att faktiskt ta tag i saker.
-    Vi sliter i onödan på varandras kärlek, förtroende, självkänsla, på miljön och slösar med våra pengar. Gemensamt för de flesta är upplevd, eller reell brist på energi, tid och pengar. Med LEAN reducerar du slöseriet.
-    Genom att visualisera livspusslet skapas förutsägbarhet, förväntan och delaktighet. Du går från känslan av att vara jagad till att vara mer närvarande.

Eva JarlsdotterEva Jarlsdotter är journalist i grunden men har verkat i snart 15 år inom näringslivet på ledande roller internationellt. Hon har ansvarat för internkommunikation, Corporate Social Responsibility och varumärkesfrågor inom läkemedelsbranschen och telecom. Hon har examen från Journalisthögskolan och en executive MBA från Handelshögskolan i Stockholm. Eva bor med man och tre barn i ett 40-tals hus på cykelavstånd till Söder i Stockholm. Hon arbetar idag som författare, föreläsare och konsult.

Lönsam hälsa – det lönsamma sättet att påverka personalens hälsa

Lönsam hälsa – det lönsamma sättet att påverka personalens hälsa

Seminarium med fokus på praktiska lösningar

Stefan Lundström beskriver hur sambandet ser ut ekonomiskt mellan friskvård, hälsomättal och ekonomi. Med en strukturerad metod för hälsoutveckling kan man tjäna tre-tio gånger sitt satsade kapital, gäller de flesta arbetsplatser under en tvåårig projektperiod.

På föredraget får du utan extra kostnad ett praktiskt användbart verktyg som gör att du redan nästa dag kan göra en hälsoinventering på din egen arbetsplats.

Du får svar på frågor som:

  • Promotivt arbete - är det verkligen lönsamt?
  • Är arbetsgivaren verkligen ansvarig för individens hälsa?
  • Vem äger problemet?
  • Ska friskvården utövas på fritid eller betald arbetstid?
  • Hur kan man kontrollera effekterna av friskvårdsprojektet?

Lönsam hälsa - uppföljningsseminarium

Lönsam hälsa - uppföljningsseminarium

Uppföljningsseminariet, förmiddag eller eftermiddag,

går ut på att Du själv, eller i grupp, fastställer ett hälsoläge på en fritt vald arbetsplats. Detta för att vi sedan i mindre seminariegrupper ska kunna diskutera vilka hälsoeffekter som är rimliga att förvänta sig efter ett strukturerat hälsoarbete på just din valda arbetsplats.

Denna uppgift går ut på att du genomför en hälsoinventering i form av en enkätstudie på din egen eller annan arbetsplats, nedan kallad studieobjektet.

Enkäten är framtagen av Universitetsadjunkt Stefan Lundström och utprovad tillsammans med Folkhälsostudenter på över 180 olika arbetsplatser.

Några förutsättningar:

  • Studieobjektet kan vara en privat eller en offentlig arbetsplats.
  • Studieobjektet behövs / beräknas finnas kvar i minst 4 år till.
  • Arbetskraften består till största delen av tillsvidareanställd personal.
  • Medelålder 40 år eller mer, normallåg personalomsättning (ca 0-10%).

Minsta antal respondenter är 15 st, men gärna 30-60, men det är egentligen inte jobbigare att ha 200-300 respondenter annat än att insamlingen av enkäter tar lite längre tid. Många grupper har haft 500-600 respondenter utan problem.

Det är lämpligt att undersöka hälsoläget på en nivå i en verksamhet där också beslut om intervention kan ske. Välj ett helt företag eller ett arbetsställe/division/enhet där det också sedan är möjligt att genomföra en gemensam åtgärd riktad mot hela personalstyrkan, om inventeringen skulle indikera att det är det lönsammaste.

Mat och hormoner

Metabolic Typing - vilken mat passar vilken individ? Ät rätt för din typ. Må bra, och åstadkom mycket mer. Deltagarna får göra ett test.

Vanliga matsmältningsbesvär och allergier. Många har problem i magen och vet inte vad det beror på. Man mår dåligt fysiskt och psykiskt. Jättemånga människor går omkring med lite obehag i magtrakten. Det kanske jäser, bubblar eller är värre. Det påverkar hela hälsan och kan ha betydelse för hormoner, immunsystemet eller i värsta fall nervsystemet eller psyket. Den som vill få optimal hälsa har god nytta av att ändra balansen i "magen".

Hur väljer du naturlig mat? Vi går ofta vilse i mattrender men det är inte så svårt när man lär sig hur mat ska fungera i naturligt tillstånd och i naturliga kombinationer.

Sätt fart på ämnesomsättningen genom att aktivera rätt hormoner via mat och motion.

Föreläsningen ges av Johanna Falk. Johanna arbetar sedan 10 år som lärare på Nordiska Närings- och Fytoterapiskolan och föreläser där för dem om sambandet mellan mental hälsa och näring. Johanna är Certifierad Näringsterapeut enl. NMTF, Beteendevetare, Stockholms Universitet, Medicinutbildning 80p, BMC, Uppsala Universitet.

Medveten Andning

Friskvård för kropp och själ

Andningen är essentiell för livet. Vi klarar oss i ca 1 månad utan mat och ca 1 vecka utan vatten, men endast några minuter utan syre. När vi stressar andas vi allt mindre och grundare.

Medveten andning handlar om att bli medveten om hur min andning fungerar och genom enkla övningar träna upp förmågan att utnyttja andningen bättre till vardags. Frigörande andning är ett sätt att slappna av och befria oss från spänningar och blockeringar som sitter i kroppen.

Andningskursen ger dig olika verktyg för att förbättra din andning och därmed stressa mindre. Genom att andas mer fungerar alla kroppens system på ett bättre sätt, vi blir vitaliserade och immunförsvaret stärks.

Mindfulness med Lotta Pahleteg

Mindfulness med Lotta Pahleteg

Mindfulness, som oftast översätts till medveten närvaro,

är ett förhållningssätt och en metod för att vara i stunden och uppleva den precis som den är.

Vår uppmärksamhet går ofta på autopilot. Ständigt är det något som tar den i anspråk utan att vi är medvetna om det. Någon går förbi, telefonen ringer, ett sms plingar till, nya mejl ramlar in, någon ställer en fråga, tankarna flaxar runt, det ena mötet avlöser det andra. Hjärnan går på högvarv, kroppen blir spänd utan att vi är medvetna om det förrän det verkligen känns och märks.

Mindfulness erbjuder enkla och konkreta verktyg som stöd för att vara i nuet. Verktygen kan användas när och var som helst - t ex på mötet, i lunchkön eller när vi slår på datorn. De ökar vår medvetenhet om våra tankar, känslor och kroppsliga spänningar.

Mindfulness bidrar bl a till att vi känner oss lugnare. Vi får större tillit till vår egen och andras förmåga. Våra samarbeten förbättras. Vårt tålamod ökar och vi ser fler valmöjligheter. Vi blir effektivare. Även vår sömn förbättras. Vi lär oss förhålla oss till smärta på ett annat sätt vilket gör att vi upplever att den minskas eller lindras. Och vi känner större tacksamhet och glädje för det liv vi lever och för den vi är.

Mindfulness passar att ha enskilt eller tillsammans med andra aktiviteter.

Här är förslag på upplägg:

  • inspirationstillfällen allt ifrån en timme till en heldag, både för stora och små grupper
  • mindfulnesskurs på din arbetsplats
  • individuell vägledning för att anta ett mindfullt förhållningssätt

Lotta är mindfulnessinstruktör och tillämpar själv mindfulness dagligen. Hon är även certifierad ICF coach, dialogledare och personalvetare med inriktning pedagogik.

Citat från tidigare uppdragsgivare och kursdeltagare:
”Lotta, vi tackar dig för din jättefina insats i vårt friskvårdsprojekt.” Personalavdelningen If Metall

”Tack vare dig försöker jag att inte glömma bort att både andas och känna efter hur kropp och knopp mår så att jag inte rusar iväg från nuet” Ann-Charlotte, kursdeltagare

”Tack vare mindfulness har min sömn förbättrats avsevärt” Christina, kursdeltagare

”Jag är mycket lugnare numera i trafiken, i butiksköer och i konfliktsituationer i hemmet. Framför allt har jag lärt känna mig själv mer.” Karin, kursdeltagare

Minimera stressen och optimera livskvaliteten

Minimera stressen och optimera livskvaliteten

Madeleine Åsbrink

har en unik kombination av att både vara terapeut och ha 10 års erfarenhet från näringslivet. Sedan 2002 driver hon ett eget företag och arbetar med personlig utveckling genom föredrag, kurser, qigong och enskild terapi. Hon har också skrivit boken Nystart i livet - hitta tillbaka till livsglädjen från utbrändhet.

Här får du lära dig mer om stress ur ett holistiskt perspektiv. Föredraget fokuserar på vår inre stress. Den stress som finns med oss överallt, men som vi faktiskt har stor makt att påverka på egen hand.

Här får du hjälp att förstå din stress och vad du kan göra åt den. Vidare får du inspiration att se över din livssituation. Lever du som du önskar? Har du en balans i ditt liv? Egna övningar ingår och kan med fördel göras i samband med föredraget eller som hemuppgift efter föredraget.

Mitt i livet

med Arne Söderbäck - en stor inspiratör

Rik på erfarenheter ifrån olika yrken i olika delar av världen lämnar Arne ingen oberörd. I sin roll som präst har han samlat visdom av livet och det är det han delar med sig av på ett enkelt, personligt och varmt vis. Vardagslycka, motivation, inspiration och lust att arbeta är olika ex på teman Arne förmedlar. Ett möte man minns!

slide=Motion och mat för ett lättare liv

Kursen vänder sig till alla de som vill ha hjälp att leva ett sundare, lättare och roligare liv - med ett hållbart resultat. Vi lär och motiverar deltagarna att med enkla medel ta kontroll över sin vardagsmotion och sina matvanor.

Kursledare är våra personliga tränare, kostrådgivare och friskvårdskonsulent. De har många års erfarenhet av hälsoarbete med kost, motion, stressrelaterad ohälsa och övervikt.

Motivation till fysiskt aktivitet och livstilsförändring

En inspirerande föreläsning som hjälper till nya tankar om vår livsstil. Hur kan små förändringar leda till stora resultat? Enkla verktyg för bättre fysisk aktivitet, kosthållning och allmän hälsa. Avslutas med en ca 10 minuters fysisk aktivitet med musik.

Nystart i Livet

Nystart i Livet

Madeleine Åsbrink

har en unik kombination av att både vara terapeut och ha 10 års erfarenhet från näringslivet. Sedan 2002 driver hon ett eget företag och arbetar med personlig utveckling genom föredrag, kurser, qigong och enskild terapi. Hon har också skrivit boken Nystart i livet - hitta tillbaka till livsglädjen från utbrändhet.

Har livet blivit en kamp där krav, måsten och borden dominerar? Kanske är glädjen på väg att rinna bort eller har den försvunnit för längesedan?

Här är föredraget för dig som är på väg, är eller har varit utbränd. Men givetvis även för alla andra som tenderar att springa iväg från sig själva. Madeleine delar med sig av sina egna erfarenheter från sin utbrändhet, men även av fem års erfarenheter från sitt arbete som terapeut där hon arbetat med andra människors stress och utbrändhet.

Historierna är olika, men likheterna är slående när det gäller den inre stressen och hur en inre läkning ser ut. Du får lära dig om de osunda drivkrafterna som ligger bakom stress och utbrändhet samt hur du kan hitta till dina sunda drivkrafter som framförallt karaktäriseras av din sanna vilja och din inre röst.

Orka vara ledig

Orka vara ledig

Mats Petersson

med bl a. Orka vara ledig och Kost & Prestation

  • Mats har under 20 år arbetat med processer inom frisk och hälsovård
  • Mats är författare till böckerna Energi för livet , Orka vara ledig och Kom inte och säg att du är gammal
  • Mats har hållit 2 000 föreläsningar inom området kost och hälsa

Ämnen

  • Orka vara ledig
  • Stress och kroppens signaler
  • Din kropp som resursfråga
  • Kroppens funktioner och påverkan
  • Balanshjulet
  • Kost och prestation
  • Livskvalitet

Presentation

Mats har arbetat med förändringsprocesser på svenska företag inom området kost och hälsa.
Målet är att ge kunskap och ökad förståelse i hur kroppen fungerar, hur olika vanor påverkar ens välmående och hur små förändringar ger positiva effekter på ens liv.

Mats har under snart 20 år arbetat med såväl svensk arbetsmiljö som elitidrottare. Han har arbetat med Tre Kronor, Sveriges Davis Cup lag, Himalayaexpeditioner och individuella OS-satsningar. Mats har även skrivit ned sina erfarenheter i flertalet böcker.

Vår livslåga och vårt välmående beror på vad vi äter, hur vi bygger upp och underhåller våra muskler och leder. Kroppens olika funktioner hänger samman och är beroende av varandra, ett beroende mellan tankar och protein, pasta och motion, livsglädje och vatten. Det är aldrig för sent att ändra på vanor eller att effektivisera vår prestationsförmåga.

Mats menar att vår kropp är en unik energikälla som fortfarande bär på mängder av mysterier och frågor som vetenskapen ännu inte funnit svaret på. Detta beror främst på att det är kroppen som utvecklat vår hjärna och inte tvärtom.

Mats är en rapp föreläsare, en god estradör och underhållare. Han använder en blandning av modern idrottspsykologi, gamla traditionella kulturkunskaper, forskning och avancerad teknologi och han tar dej garanterat till platser dit du inte visste att du ville gå.
Seminarierna variera mellan 1-4 timmar, men kan även pågå heldag.

Qi Gong/Don Gong

Qi Gong/Don Gong

Qi gong enligt BIYUN! -

"Den hälsobevarande metoden"


Fördjupad Qi gong-träning enligt BIYUN metoden
Uppnå positiva effekter med Qi gong! Rörelseträning som ger fördjupade hälso-effekter och förmåga att tillgodogöra sig livskraft samt uppnå balans och jämvikt i kropp och själ.

Qi gong

Qi gong handlar om kontinuitet och upprepning. Lär känna din kropp, bli mer lyhörd och medveten för dess signaler, stressa av, bygg upp ny energi, öka din vitalitet, bibehåll och återskapa en god balans i Qi-blodflödet, lösgör blockeringar längs med meridianerna samt förebygg eventuella obalanser och sjukdomar i kroppen.

Hur går träningen till?

Varje pass innehåller ett visst antal övningar som frigör energi i kroppen, stärker immunförsvaret, ökar blodcirkulationen och ökar rörelsmöjligheten.

Övningarna är speciellt framtagna för att hjälpa dig att tänka bättre, känna mer, bli mer lyhörd för dina egna signaler, sova bättre etc. Passen avslutas med en längre vila och meditation.

Vem vänder sig träningen till?

Inga grundkrav eller tidigare erfarenhet av Qi gong krävs. Dock är detta ett ypperligt tillfälle för er som medverkat i tidigare kurser, som Jichu Gong eller tränat annan typ av Qi gong att vidareutveckla er till en ytterligare djupare nivå i Qi gong.

S-Ö

Sittande Massage

Sittande Massage

Den perfekta Hälso-workshopen!

Team-buildingen för din avdelning på jobbet! Bli varandras hälso-coacher och lär er olika fantastiska massagegrepp som ökar cirkulationen i rygg, nacke, händer och armar. Skratt och ny energi skapas snabbt och man lär känna varandra på mycket bra sätt. Massagen utförs med kläder och sittande på stol.

Sittande massage är ett utmärkt komplement till den vanliga klassiska massagen eftersom den kan utföras överallt och inte kräver någon behandlingsbänk.

Kan med fördel användas på arbetsplatsen eller liknande platser där det varken finns tid eller utrymme för vanlig massage.

Det går utmärkt att använda en vanlig stol eller pall. Den sittande massagens längd sträcker sig endast över 10-15 min och fokuserar huvudsakligen på patientens rygg, nacke och armar eftersom de flesta muskelspänningar sitter just där.

Massagen löser muskelspänningar samtidigt som den har en vitaliserande effekt.

Självförsvar för företag

Ett företag som värnar om de anställda och deras familjs trygghet och säkerhet, bygger en unik och stark relation till personalen. Den fysiska och mentala träning som Feelsafe erbjuder, leder inte bara till kunskap om hur man försvarar sig och hur man undviker att hamna i utsatta situationer, utan bidrar även till ökad gemenskap, trygghet, stärkt självkänsla och starkare självbild. Dessutom har deltagarna roligt under tiden.

Vad innehåller kurserna?

Kurserna innehåller såväl teori och mentalträning som övningar i självförsvar. Vi lär ut hur man förhåller sig för att undvika situationer och hur men hanterar en situation som kräver fysiskt självförsvar.

Resultatet, en personal som är:

  • tryggare, säkrare, stoltare och mer positiv
  • med bättre självförtroende, självkänsla och självbild
  • mer energiladdad, fokuserad, ökad prestationsförmåga och koncentrationsförmåga
  • med stärkt lojalitet till företaget (mitt företaget bryr sig om mig)

Ge Er personal en ovärderlig kunskap för livet och ta samtidigt ställning mot oprovocerat våld!

Niana skräddarsyr utbildningen utefter Era mål samt tid och budgetramar. Andreas Evers är er kursledare från feelsafe.

Självmassage

Självmassage

Lär dig slappna av på jobbet!

Enligt den kinesiska medicinen så kan man ge sig själv en enkel självmassage så att man får ny energi.Vi lär ut den som ett redskap som sedan avslutas med enkla QiGong övningar så att du blir avstressad och piggare.

Skrattyoga

En kurs för dig som vill ha mera skratt i ditt liv

Skrattyoga är en livsbejakande metod som går ut på att öka skrattet och glädjen i livet. Mångårig forskning har visat att ett gott skratt för med sig många positiva effekter.
Den indiska skrattyogametoden "Skratta utan anledning" är ett sätt att minska negativ stress och må bättre, att öka kapaciteten och kreativiteten. Det är dessutom ett sätt att stärka samhörigheten på jobbet och privat. Metoden är enkel och rolig och ger kraft och glädje.

En kurs i skrattets tecken går ut på att träna på att skratta åt saker i livet som inte är speciellt roliga. Genom att skratta åt det ändras vårt perspektiv till problemet samtidigt som vi minskar på spänningar som byggts upp runt det.

Stress och sömn

Skydda den känsliga hjärnan från stress. Hur du balanserar dina signalsubstanser genom att äta rätt och ha en god livsstil. Den vanligaste obalansen vi människor på dessa mörka, stressade breddgrader har är brist på serotonin. Det kan leda till oro, sömnbesvär, sockersug, ilska, gråt, orolig sömn, mag-tarmbesvär, värk osv. Jag berättar hur man kan balansera den och några andra viktiga ämnen som gör att du känner dig bättre både fysiskt och psykiskt.

Föreläsningen ges av Johanna Falk. Johanna arbetar sedan 10 år som lärare på Nordiska Närings- och Fytoterapiskolan och föreläser där för dem om sambandet mellan mental hälsa och näring. Johanna är Certifierad Näringsterapeut enl. NMTF, Beteendevetare, Stockholms Universitet, Medicinutbildning 80p, BMC, Uppsala Universitet.

Streching - ett nödvändigt ont?

Streching - ett nödvändigt ont?

Debatten om stretching har pågått sedan mitten på 80-talet.erik beijer

Erik reder ut begreppen och de olika syftena med stretching för att du ska kunna få ut mest av din stretching vare sig du är elitidrottare, motionär eller soffpotatis.

Erik Beijer

Erik Beijer är leg. naprapat, föreläsare, bokförläggare och illustratör inom anatomi. Sedan debuten Stora Stretchboken (Fitnessförlaget) 2005 har han medverkat i utgivningen av 8 böcker (med en 9:e på gång) inom anatomi, styrketräning, ergonomi och kroppsterapi. Erik föreläser regelbundet inom anatomi, fysiologi och skadelära och har tidigare även undervisat i praktisk styrketräning och stretching.

Tänk bortom bettskenan

med Anneli Ekström
"Folksjukdomen" ryggont och spända axlar, nackar och käkar stjäl energi och påverkar mycket i våra liv; prestationsförmåga, humör, relationer, oro, sömn, empati, hållbarhet... Ofta är upprinnelsen den press vi i stor utsträckning sätter på oss själva, påverkade av omgivningen. Spänningarna uppstår genom både mentala och fysiska processer och vi kan, tack och lov, styra mycket själva. Det gäller att bli medveten om processerna och välja ansvarsfulla handlingar i den utsträckning det är möjligt. Vägen går genom kroppen till tankarna. Föreläsningen blandar fakta och teori med verkliga exempel och verksamma verktyg.

Anneli Ekström - f.d. restaurangchef, barmästare, "cowgirl", marknadschef, (ut)bränd, numera nytänd, hållbarhetskonsult, certifierad livs- och karriärcoach, fysisk och mental tränare samt föreläsare.

Varför får vi ont i ryggen? – Ryggen i ett evolutionärt perspektiv.

Varför får vi ont i ryggen? – Ryggen i ett evolutionärt perspektiv.

En föreläsning om mekanismerna kring ryggont

och hur man själv motverkar dessa. Lär dig om hur smärta fungerar, hur ryggen är uppbyggd och vilka krav som vi ställer på våra kroppar…

Erik Beijer

Erik Beijer är leg. naprapat, föreläsare, bokförläggare och illustratör inom anatomi. Sedan debuten Stora Stretchboken (Fitnessförlaget) 2005 har han medverkat i utgivningen av 8 böcker (med en 9:e på gång) inom anatomi, styrketräning, ergonomi och kroppsterapi. Erik föreläser regelbundet inom anatomi, fysiologi och skadelära och har tidigare även undervisat i praktisk styrketräning och stretching.

Fördjupningskurs i Funktionell / Dynamisk Hatha Yoga

Fördjupningskurs i Funktionell / Dynamisk Hatha Yoga

med Marian Papp

Kursen bygger på medicinsk forskning samt lång erfarenhet av Yogaträning och undervisning. Teman har valts efter hur mycket forskning som finns gjort på respektive område. Kursen är både teoretisk och praktisk.

Följande teman (bland andra) kommer att tas upp:

  • Hjärt- och kärlförändringar (reflexerna i kärlsystemet och pulsvariationen) av yogaträning, inversioner och effekterna på blodtryck, puls och hjärta.
  • Nervsystemets påverkan, humörförändringar och ländryggsproblem (bålstabilitetsforskning) och dess effekt av yogaträning.Näscykeln, olika andningsövningar och dess påverkan på nervsystemet och kroppens fysiologi.

För vem?

Kursen passar dig som vill fördjupa dig, kanske du är yogalärare, intresserad yogautövare, sjukgymnast, naprapat, sjuksköterska osv. Det är en fördel om du har basala medicinska kunskaper men det är inget krav. Forskningsrapporterna är på engelska så det är en fördel att du är van vid att läsa engelsk medicinsk litteratur men inget krav (jag går igenom studierna).

Marian Papp:

–Jag har skrivit en serie artiklar om yogaforskning i Svensk Idrottsforskning och Svensk Idrottsmedicin. Jag har specialiserat mig på att utvärdera den nyaste yogaforskningen och bevakar ständigt ny forskning. Jag har även gjort en del egna pilotstudier. Min magisterexamen är i Preventiv Medicin/Folkhälsovetenskap från Karolinska Institutet, Stockholm. Se hemsidan för publicerade artiklar.


Jag har i 10 års tid skrivit sammanfattande artikar över den forskning som är gjord på Hatha Yoga. Parallellt med studier sedan 1990 i Hatha Yoga (Iyengaryoga) främst utomlands och i Indien. Detta är en unik fördjupningskurs där vi sätter yogan i ett funktionellt perspektiv och hur du kan använda Yogan funktionellt. Du lär dig hur kroppens position kan ändra kroppens funktion samt förklaringar till de fysiologiska principerna till dessa. Kursen kommer till största delen att vara baserad på forskningsartiklar, men även på min bok som kommer 2010.

Kurser i medicinsk yoga och kundaliniyoga

Kurser i medicinsk yoga och kundaliniyoga

två terapeutiska yogaformer, som i forskningsstudier visar sig minska stress och oro och gör din fysiska kropp mjukare, starkare och mer vital på bara några veckor. Forskning visar också att värk, sömnproblem, högt blodtryck och trötthet minskar vid regelbundet utövande samtidigt som glädje, energi och välmående ökar.

Niana utökar nu sin verksamhet och skräddarsyr tillsammans med Malin Rydesjö klasser för företag som vill ta ett helhetsgrepp om sina anställdas välmående för att minska företagets sårbarhet.

Malin Rydesjö är Internationellt Certifierad Kundaliniyoga- och meditationslärare, instruktör i Medicinsk Yoga, yogaterapeut samt barnyogalärare. Hon driver företaget Yogacentralen, med säte på Karlavägen i Stockholm. Hon tar emot enskilt för människor som vill ha specifika övningar för att komma vidare, har rehabgrupper, öppna klasser och workshops på företag och för privatpersoner. Hon utgår från WHO:s hälsodefinition: "God hälsa är inte bara frånvaro av sjukdom utan en upplevelse av att räcka till, fungera i sitt liv, känna mening och sammanhang i tillvaron!" och ger verktyg för att skapa balans i alla delar av oss.

Niana och Malin erbjuder nu:

  • Öppna klasser som vänder sig till medarbetare som mår bra, men vill underhålla sitt välmående och må ännu bättre i kropp, sinne och själ. Material ingår. 10-18 ggr/termin
    • Kan göras på stol i ett konferensrum utan att byta om 30-60 minuter.
    • B) Kan göras på matta under 45-90 minuter och vänder sig till de som vill ha djupare effekt med möjlighet till ökad balans i hela systemet.
  • Rehabilitering: Vänder sig till medarbetare som är eller är på väg att bli sjukskrivna. Utbrändhet, ryggproblem och värk i kroppen, hjärtproblem, andningsbesvär, allergi, migrän osv. En kurs om 7 tillfällen med max 12 deltagare. Här fokuserar vi på att förstå, hantera och minska stress och dess negativa konsekvenser, bygga upp kroppen inifrån och ut och skapa nya förutsättningar för hälsa. Det handlar inte om att komma tillbaka till situationen innan man blev dålig, utan hitta nya förhållningssätt som innebär hållbar hälsa. Andningstekniker, fysiska övningar, fokus- och koncentrationstekniker samt meditationer. Övningar görs hemma mellan varje träff. CD + material ingår för varje deltagare för att underlätta för hemmaträningen.
  • Workshop i andning och stress på stol inkl. praktik. 60 minuter

Medicinsk Yoga används av några av Sveriges största företag, Astra Zeneka och Investor, som säger att detta är den bästa typ av rehabilitering och friskvård de någonsin haft!

Medicinsk Yoga: Utvecklad ur den klassiska kundaliniyogan för att mer specifikt anpassas efter dagens sjukdomar och problematik. Används som rehabilitering på flera vårdcentraler och sjukhus i Sverige, bland annat hjärtintensiven på Danderyds sjukhus.

Kundaliniyoga: En terapeutisk yogaform som kombinerar andning, rörelse, fokustekniker och meditation för att uppnå inre balans som skapar hälsa i kropp, sinne och själ vid regelbundet utövande. Dynamisk yogaform som är en av de största yogaformerna i världen.

Du behöver inte vara vig för att utöva dessa yogatyper utan övningarna anpassas efter din förmåga.

Våra föreläsningar och seminarier

Denna sida använder cookies. En cookie är en liten textfil som placeras på din dator och denna används för att du ska uppleva sajten på bästa sätt. GDPR